Beschrijving
Het boek Een dubbele zoektocht op Tilos van Frans Naber is verschenen in 2011.
Robert, een journalist van middelbare leeftijd, vertrekt samen met Maarten, een veel jongere, knappe fotograaf, naar het Griekse eiland Tilos voor het maken van een reisverhaal. Tijdens hun reis raken ze betrokken bij een dubbele zoektocht.
Hun eerste zoektocht is gericht op het ontstaan van het menselijke bewustzijn en de bijdrage van dit bewustzijn aan ons dagelijks functioneren. De verkennende gesprekken van Robert en Maarten gaan over filosofische theorieën en neurobiologische feiten.
Daarnaast gaan de verslaggevers op zoek naar de skeletten van een mensachtige; skeletten die kort tevoren op het eiland zijn gevonden en direct daarna zijn verdwenen. Welke plaats neemt deze mensensoort in de prehistorie in?
Geleidelijk aan raken beide zoektochten met elkaar verweven, waarbij Robert en Maarten zich aan het einde van hun reis afvragen of de huidige mens wel een unieke positie in deze wereld inneemt. Zou er wellicht sprake zijn van een geleidelijke overgang van mensaap via aapmens naar diverse mensensoorten, waarvan de huidige mens er één is? En zo ja, wat zijn daarvan de consequenties voor onze ideeën over religie en zin van het leven? Of zorgt het bewustzijn van de mens juist voor een unieke positie in het heelal?
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.